Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Fringe - Υπόθεση

Υπόθεση: To Fringe είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές φαντασίας και μυστηρίου στις ΗΠΑ. Υπογεγραμμένο από τον J.J. Abrams, δημιουργό του θρυλικού Lost , και τους Alex Kurtzman και Roberto Orci ( Transformers, Star trek) δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια συναρπαστική παραγωγή, με πολλές δόσεις μυστηρίου, αγωνίας και εκπλήξεων.

Τι θα σκεφτόσασταν εάν η τηλεπάθεια, ο μετεωρισμός, η αορατότητα, η γενετική μετάλλαξη, η τηλεκίνηση ήταν εφικτά; Και μάλιστα εάν όλα αυτά συνοδεύονταν από άκρως ενδιαφέρουσες επιστημονικές εξηγήσεις;

Στο Fringe όχι απλώς είναι εφικτά άλλα προκαλούν και μεγάλες αναταράξεις, χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι παρακολουθεί κανείς μια σειρά επιστημονικής φαντασίας. Η μεγαλύτερη επιτυχία της σειράς είναι πως πείθει το θεατή για το ρεαλισμό των γεγονότων. Δεν παρατέθει ένα παραμύθι που καλείσαι να κανείς τα στραβά μάτια και να το πιστέψεις. Στο fringe δεν έχεις τέτοια επιλογή. Ίσως πιο πιθανό είναι να αμφισβητήσει κανείς τη πραγματικότητα που ζει, μέσα από τη σειρά, με κυριολεκτικό η μεταφορικό τρόπο, εξαρτάται από την καχυποψία του καθενός.

Η πράκτορας του FBI Olivia Dunham (Anna Torv) δουλεύει στο τμήμα ακραίων υποθέσεων της υπηρεσίας (Fringe Division) όταν κάποια πολύ περίεργα φαινόμενα αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα, πολλά από τα οποία έχουν σχέση με περίεργα πειράματα που εκτελούσε ένας επιστήμονας, ο Walter Bishop (John Noble) ο οποίος έχει κλειστεί εδώ και 17 χρόνια σε μια ψυχιατρική κλινική. Ο γιός του Peter Bishop (Joshua Jackson), ο οποίος ασχολείται με διάφορες κομπίνες, είναι ο μόνος που μπορεί να τον βγάλει από την κλινική προκειμένου να βοηθήσει στη διαλεύκανση των υποθέσεων.

Έτσι, ξεκινά το ξεκουβάριασμα ενός νηματος γεγονότων που οι τρεις πρωταγωνιστές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Τα επεισόδια της σειράς ίσως στην αρχή φανούν αυτοτελή και λίγο άσχετα το ένα με το άλλο, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν κομμάτια ενός παζλ .Όσο προχωράει η σειρά ο θεατής ψάχνει τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των γεγονότων και σε αντίθεση με το Lost οι απαντήσεις δεν αργούν να έρθουν. Έρχονται στο φως και διάφορα μυστικά που κρύβει ο Walter, αποκαλύπτονται στοιχεία για το παρελθόν του Peter και της Olivia, εμφανίζονται οργανώσεις με πολύ συγκεκριμένους σκοπούς για τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις του σύμπαντος.

Η πλοκή της σειράς έχει δομή, τίποτα δεν είναι τυχαίο και φαίνεται να έχουν προβλεφθεί όλες οι εξελίξεις όσο το παζλ των στοιχείων συμπληρώνεται. Σε συνδυασμό με την πολύ καλή ερμηνεία του John Noble άλλα και των υπόλοιπων συντελεστών, τα επιτυχημένα και αληθοφανή οπτικά εφφέ και το προσεγμένο σενάριο καθιστούν το Fringe στην απόλυτη σειρά των οπαδών του είδους.



Αυθεντικός Τίτλος: Fringe
Τηλεοπτικό Δίκτυο: FOX
Δημιουργοί: Φρεντ Τόουι, Μπραντ Άντερσον, Πολ Έντουαρτνς
Παραγωγoί: Φρεντ Τόουι, Μπραντ Άντερσον, Πολ Έντουαρτνς
Ηθοποιοί:

  • Anna Torv ... Olivia Dunham
  • Joshua Jackson ... Peter Bishop
  • John Noble ... Dr. Walter Bishop
  • Lance Reddick ... Phillip Broyles
  • Blair Brown ... Nina Sharp
  • Jasika Nicole ... Astrid Farnsworth
Χώρα: ΗΠΑ
Παραγωγής: 2008
Κατηγορία:
Drama, Horror, Mystery
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια Επεισοδίου: 42 λεπτά (περίπου)

Βαθμολογία IMDB.com 8,6/10